Hoe stemmen

Op zondag 14 oktober 2018 zijn het verkiezingen voor de gemeente- en provincieraad. Gaan stemmen is best spannend, niet? Zeker als je beseft hoe belangrijk je stem is voor de toekomst van je streek. Wordt het ruistiger fietsen en wandelen? Blijft de Zwijndrechtbus rijden? Hoe zal de Pastoor Coplaan eruit zien?

Met dit stappenplan hoef je je over het papierwerk alvast geen zorgen meer te maken. Zo kan je helemaal focussen op de beslissing wie jou mag vertegenwoordigen.

In Zwijndrecht en Burcht wordt gestemd met een stemcomputer. Dat gaat zo:

  1. Ten laatste twee weken voor de verkiezingen ontvang je op je domicilieadres je oproepingsbrief. Daarop staat in welk stemlokaal je moet gaan stemmen en hoe lang dat lokaal open is. Je kan niet ergens anders of op een ander tijdstip gaan stemmen. Als je in het buitenland bent of ziek bent, kan je iemand een volmacht geven.
  2. In het kieslokaal zullen ze je registreren met je identiteitskaart en je oproepingsbrief. Vergeet die dus niet!
  3. Na het registreren krijg je een chipkaart. Daarna ga je het beruchte stemhokje in, waar je de chipkaart in de stemcomputer steekt.
  4. Je stemt eerst voor de gemeenteraad en daarna voor de provincieraad.
  5. Je kan stemmen op één partij of op één of meerdere kandidaten van dezelfde partij. Als je akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten, dan stem je op de partij door het bolletje bovenaan te kleuren. Als je graag bepaalde kandidaten een extra duwtje in de rug geeft, dan kan je het bolletje naast hun naam kleuren, je mag ze zelfs allemaal kleuren. Superhandig: met een stemcomputer kan je niet ongeldig stemmen.
  6. Als je je stem bevestigd hebt, drukt de computer een stembiljet af. Dat vouw je op met de bedrukte kant naar binnen.
    Je chipkaart geef je aan de medewerkers van het stemlokaal en je stembiljet scan je in en stop je in de stembus.

Een filmpje maakt het nog duidelijker:

 

Wil je eerst nog ons programma herlezen of bekijken wie onze kandidaten zijn?

 

Ons programma

 

Onze kandidaten