Gebuisd? 't Is niet al goud dat blinkt.

07 Oktober 2018

Gebuisd? 't Is niet al goud dat blinkt.

In het Gemeenterapport van Het Nieuwblad krijgt onze burgemeester André Van de Vyver geen goede punten. Hoewel de steekproef niet helemaal duidelijk is, zullen die cijfers wel ergens vandaan komen. Het klopt dat onze burgemeester geen tafelspringer, receptieschuimer of populist is. En dat moet ook niet. Wie hem echt ontmoet heeft en kent, weet dat hij een gouden hart heeft, voor Zwijndrecht en Burcht en al zijn inwoners, zonder uitzondering. En, zeker, hij durft ook beslissingen nemen die niet op korte termijn voor veel gejuich zorgen, zoals het veilig maken van schoolomgevingen en het weren van sluipverkeer, waar ook onze eigen inwoners soms voor moeten omrijden. Soms moeten zaken ook bijgestuurd worden, omdat het toch anders beter kan. Geen evidentie om dat als politicus te doen, maar uiteindelijk is het beter voor Zwijndrecht. Ook dat getuigt van durf en eerlijke politiek.

André kiest duidelijk niet voor de gemakkelijkste weg. Zoals het gemeentebestuur (met hem) twintig jaar geleden bijna opgeknoopt werd omwille van de aanleg van de tram in Zwijndrecht (gelukkig hebben de groenen toen ook doorgezet!). Wat zouden we vandaag zijn zonder tram? Zonder de (bijna) gratis abonnementen en de Zwijndrechtbus (De Lijn ziet André liever niet op ATV komen uitleggen hoe zij zelf tekort komen)? En wat dan te zeggen van de lage belastingen voor de bevolking, betaald door de grote bedrijven (VOKA houdt echt niet van André, ze vinden dat hij “zijn bevolking beschermt”) en de Zwijndrechtse Oosterweeldeal (de BAM vond André ook maar een lastigaard, die doorzette tot hij een mooie deal afdwong met binnenkort een werkelijk ongeziene geluidsreductie).

André Van de Vyver ligt dwars voor Zwijndrecht en Burcht, en daar horen blijkbaar de nodige scheldpartijen, online getrol, persoonlijke aanvallen en ook lage scores in peilingen van Het Nieuwsblad bij. Hij zegt dat hij er niet van wakker ligt, maar wij weten wel beter. Wij steunen onze burgemeester, zoals veel inwoners ook doen, zonder dat overal uit te schreeuwen. Groen Zwijndrecht weet wat André gedaan heeft en nog van plan is (dat is heel wat!), en zijn buitengewoon dankbaar voor zijn doorzettingsvermogen en visie. Resultaten van echt beleid worden meestal maar wat later zichtbaar en voelbaar. Communicatie en inspraak kunnen uiteraard altijd nog beter, dat zijn werkpunten. Wij zullen hem blijven steunen, want André is niet alleen, hij heeft een heel team achter zich. Groen is nodig in Zwijndrecht en Burcht, om te verdedigen wat we hebben, en verder pionierswerk te doen. Wij hopen dat onze inwoners André en zijn ploeg zondag ook een nieuwe kans geven om het goede beleid verder te zetten en zo vanzelf zijn buis op te halen bij het volgende Gemeenterapport. Als de resultaten van een sterk en gedurfd, daadkrachtig en eerlijk beleid verder zichtbaar worden.