Eerlijke belastingen

23 September 2018

Eerlijke belastingen

Wat wil N-VA veranderen aan eerlijke belastingen in Zwijndrecht?

Groen Zwijndrecht-Burcht heeft niet de gewoonte om uitspraken van andere partijen te corrigeren. Maar wat N-VA voorstelt in haar recente publicaties en programma, doet bij ons de alarmbellen rinkelen. Als het om belastingen gaat, moet je eerlijk en duidelijk zijn.

N-VA stelt voor om de belastingen in Zwijndrecht “evenwichtiger te spreiden over alle belastingplichtigen” en een verlaging van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing te “onderzoeken”. Wel, dat is niet nodig én niet wenselijk, wij hebben dat al lang geleden onderzocht en voor de inwoners is dat geen goed idee.

In Zwijndrecht betaal je als burger bijzonder weinig belastingen, en toch zijn wij financieel kerngezond. Dat komt niet alleen door efficiënt en spaarzaam te werken, maar ook door ons eigenzinnig belastingbeleid waarbij, al 24 jaar lang, de sterkste schouders een eerlijk deel van de lasten betalen via:

  • zeer lage personenbelasting (2,5 % tegenover een Vlaams gemiddelde van 7,2%) en
  • normale opcentiemen op onroerende voorheffing (gronden en gebouwen), vrijwel op het Vlaamse gemiddelde.

Met de opcentiemen op onroerende voorheffing haalt de gemeente het leeuwendeel van de totale belastinginkomsten bij de multinationals op ons grondgebied. Die zorgen voor werkgelegenheid, maar ook voor vervuiling, geluidsoverlast en mobiliteitsdruk. Het is dan ook logisch dat ze mee betalen. En ze lopen echt niet weg, integendeel, ze blijven jaar na jaar investeren.

N-VA doet nu alsof een verlaging van de opcentiemen goed zou zijn voor grote gezinnen of alleenstaanden met een (grote) eigendom. Maar in realiteit is dat dus vooral goed voor de grote bedrijven, want twee derde van de inkomsten van deze belasting komt van hen. Als je die belasting verlaagt, dan moet dit pak aan minder-inkomsten wel elders worden teruggehaald om de gemeente gezond te houden. Je kan raden waar. Van elke bij de burger gehaalde of op dienstverlening bespaarde EURO gaat dan 67 cent naar de grote bedrijven.

Dat is geen goed idee, en ook geen nieuw idee. Werkgeversorganisatie Voka vraagt ons al langer om deze grondbelasting te verlagen, en om ter compensatie de personenbelasting (die 100% afkomstig is van de inwoners!) te verhogen. Voor Groen kan dat niet. Voka verwijt Groen in Zwijndrecht daarom “zijn burgers te beschermen”. Check.

N-VA mag dit cadeau voor de grote bedrijven voorstellen, maar wij willen dan wel graag weten hoe wij dat in Zwijndrecht gaan betalen? Komt er inderdaad een lokale tax-shift, waarvan de inwoners de dupe zijn? Of willen ze drastisch besparen op de vaste kosten en dus de dienstverlening van de gemeente? Dat zegt N-VA wel, maar tegelijk bevat hun verkiezingsprogramma een waslijst aan beloftes die juist extra vaste kosten en personeel vergen. Show us the money!

Het Groen/CD&V-bestuur slaagt erin om de belastingen laag te houden voor de inwoners. Dat lukt al 24 jaar. U krijgt veel, voor weinig geld. Als het aan Groen ligt, komt er géén lokale tax shift op de kap van de bewoners, en wordt de dienstverlening niet afgebouwd. Om uit te voeren wat we in ons programma vooropstellen, is dat ook niet nodig.