Een Groen hart voor Burcht

04 Oktober 2018

Een Groen hart voor Burcht

Een Groen hart voor Burcht.   Burcht is een rustig Scheldedorp met tal van mooie plekjes en verborgen pareltjes. Bovendien heeft de deelgemeente nog heel wat troeven en mogelijkheden.

Jammer genoeg wordt Burcht, met de verkiezingen in zicht, in tal van folders en debatten zowat doodverklaard, als zou het jarenlang aan zijn lot zijn overgelaten en stilaan zijn verkommerd. Het is helemaal niet terecht om de Burchtenaren een dergelijk onterecht minderwaardigheidsgevoel aan te praten. Burcht heeft een eigenheid die Groen koestert en ondersteunt. Dat heeft het gemeentebestuur de laatste jaren ook gedaan, veelal met steun van alle partijen. En dat heeft als prettig gevolg dat Burcht leeft, ook dankzij de Burchtse verenigingen en de Burchtenaren.

Hieronder geven we  een selectie van breed gedragen investeringen en initiatieven vanuit de gemeente in Burcht de laatste jaren:

  • Een gloednieuw, betaalbaar en kwaliteitsvol woonzorgcentrum ‘t Craeyenhof. Het staat ten dienste van de hele omgeving met o.m. goedkope maaltijden in een gezellige cafetaria. Op termijn kan hier ook een afhaalpunt van de gemeentelijke administratie komen.
  • Centraal openbaar park: het Wolfsbergpark
  • Hondenloopzone en dierenrustplaats Dulpoezen
  • De Zwijndrechtbus die de verbinding tussen de Burcht en Zwijndrecht sterk verbeterd heeft
  • Een nieuw leven voor het gebouw van het voormalige woonzorgcentrum Herleving als geefwinkel (Feniks) en thuishaven voor verenigingen
  • Buurt aan zet (initiatief in het kader van armoedebestrijding in kwetsbare buurten) : Kazernestr. / Wilgenlaan / Seefhoek.
  • Fietspaden Heirbaan en P. Coplaan
  • Volledige renovatie van de biblotheek in Burcht

Daarnaast zijn er de “vast waarden” waarin de gemeente investeert, zoals ’t Waaigat, de Kobbe, Zomerpodiums, bib van Burcht met speelotheek, speelpleinwerking, de Mouterij.…

En inderdaad, Burcht draagt meer kansen en mogelijkheden in zich. In ons Groen-programma staan dan ook een heel aantal voorstellen, o.a.:

  • de afwerking van het project Dorp aan de Stroom en daarbinnen de verdere ontwikkeling van sportpark De Wallen
  • de aanpak van de wateroverlast aan de Antwerpsesteenweg
  • de bouw van een aanlegsteiger voor de Waterbus (onderzoek is al gedaan)
  • op termijn een cultuurcampus in en rond ’t Waaigat waarin de kerk van Burcht mogelijk ook een nieuwe, culturele bestemming kan krijgen (in plaats van leegstand en verkommering)

Uiteraard is niet alles rozengeur en maneschijn. Veel gronden in Burcht zijn historisch vervuild en moeten eerst grondig gesaneerd worden voor er iets mee kan gedaan worden. Het project Dorp aan de Stroom is niet vooruitgegaan zoals gehoopt. Daar is ook een goede reden voor. Het project is een samenwerking tussen de gemeente en projectontwikkelaars. Het ruimtegebruik moet kwaliteitsvol, passend en beperkt zijn, wat niet altijd populair is bij projectontwikkelaars. Toch vindt Groen het belangrijker om de nodige tijd nemen voor iets moois, dat echt goed zit, dan snel een gedrocht toe te laten waarmee we jaren later nog opgescheept zitten.

En dan zijn er natuurlijk ook zaken waar de gemeente weinig impact op heeft, hoewel we het graag anders zouden zien. Het verdwijnen van bankfilialen, mutualiteiten en vakbond in Burcht, de weinige kleinhandel die er in Burcht over blijft... Leegstaande winkels ziet niemand graag. Het is echter naïef te denken dat je deze handelaars terug gaat krijgen gewoon door te zeggen dat er te weinig handelszaken zijn. De economische realiteit voor kleinhandel in dorpskernen is momenteel niet zo gunstig. De aanwezigheid van Carrefour in Burcht helpt ook niet, maar is een gegeven waar we niet omheen kunnen.

We stellen ons trouwens vragen bij het standpunt van sommige partijen die hard roepen dat de kleinhandel wegtrekt uit Burcht. Toevallig was dit een vraag in de Stem Van Vlaanderen van VTM en Het Laatste Nieuws. Je zal zelf kunnen zien welke partijen vinden dat grote baanwinkels NIET geweerd moeten worden ten voordele van de winkels in het centrum: