Opening hondenloopzone en dierenrustplaats ‘Dulpoezen’

02 Oktober 2018

Opening hondenloopzone en dierenrustplaats ‘Dulpoezen’

Een stralende zon begeleidde op 29 september de feestelijke opening van een gloednieuwe hondenloopzone en dieren-rustplaats "Dulpoezen" in Burcht. Viervoeters in alle maten en kleuren waren samen met hun baasjes afgekomen. Patricia Lierman, de initiatiefneemster voor dit project, lichtte het project toe:

“Ik herinner me nog levendig hoe dit project ontstaan is. Het gebeurde op een sombere dag in februari 2014. Ik was er getuige van hoe vrienden hun geliefde dier moesten achterlaten voor een anonieme kadaverophaling. Het belang van gezelschapsdieren in onze hectische maatschappij kan niet genoeg benadrukt worden. Maar daar staat tegenover dat mensen ook op een gepaste manier afscheid moeten kunnen nemen en rouwen. Ik wilde mijn vrienden helpen en besloot om een begraafplaats in de nabijheid te zoeken. Bleek dat er in de wijde omgeving geen enkele te vinden was!

Vanaf dan ging het snel: de bewoners van onze gemeente zouden een eigen dierenrustplaats krijgen! Ik kaartte dit onderwerp aan op de partijvergadering en het project kreeg enthousiaste steun. Burgemeester en schepenen en het ganse partijbestuur zetten er hun schouders onder. Plannen werden getekend, hertekend en goedgekeurd. En vandaag zijn we eindelijk zover dat we de officiële opening van de dierenrustplaats kunnen vieren. Met de eerste dierenrustplaats in het Vlaams gewest, haalt onze gemeente hiermee een primeur. Daar mogen we fier op zijn.

 

De dierenrustplaats bestaat uit 3 zone’s: een strooiweide, een urnenveld met afdekplaat en een urnenveld voor biologisch afbreekbare urnen en heeft een aparte ingang naast de loopzone. 

De rustplaats is wel enkel voorzien voor inwoners van Burcht en Zwijndrecht. Ze dienen een toelating te bekomen via een aanvraagformulier, in te dienen bij de gemeente Zwijndrecht. Wanneer deze de aanvraag goedkeurt wijst de milieudienst een plaats toe. De uitstrooiing van het overleden gezelschapsdier mag onmiddellijk uitgevoerd worden op de strooiweide na toestemming van de milieudienst. Voor het bijzetten van een urne in het urneveld kan er een korte persoonlijke boodschap toegevoegd worden. Een concessie op het urneveld met dekplaat wordt voor 5 jaar verleend, die voor het urneveld met biologisch afbreekbare urnen wordt voor 2 jaar gegeven.

Als het aantal plaatsen ontoereikend zou zijn – momenteel zijn er een 40-tal voorzien – overweegt de gemeente om op het grondgebied van Zwijndrecht een bijkomende dierenrustplaats te voorzien."

 

"Ik hoop van ganser harte dat de vele dierenliefhebbers in onze gemeente op de rustplaats gepast afscheid kunnen nemen van hun geliefde dieren.”