Boekvoorstelling

04 Juni 2018

Boekvoorstelling

Respect is the New Punk

 

Op maandag 4 juni kwam de voorzitster van Groen, Meyrem Almaci naar Zwijndrecht om haar boek ‘Respect is de nieuwe punk’ voor te stellen.  In het gezellige zaaltje ‘Het Sanitairke’ daagde een bevlogen publiek op dat helemaal aan Meyrems lippen hing. 

De avond werd ingeleid door Veerle Beernaert, OCMW-raadslid voor Groen Zwijndrecht, die de link met de gemeente Zwijndrecht legde. 

Het werd een inhoudelijk sterke avond waarbij heel wat thema’s de revue passeerden en waarbij er ruimte was om in gesprek te gaan. 

Want we leven in turbulente tijden met grote uitdagingen. Het klimaat raakt verhit, letterlijk en figuurlijk en er zijn veel mensen op de vlucht.  Globaal gaan we er als mensheid op vooruit maar de grote numerieke aantallen van mensen in armoede stijgen. Ook Zwijndrecht kreeg enkele jaren terug extra subsidies om kansarmoede te bestrijden.  Intussen werden in Zwijndrecht al heel wat waardevolle initiatieven genomen, met extra aandacht voor kinderen in armoede.

Respect is de nieuwe punk pleit voor durven opstaan in turbulente tijden.  Het boek is een oproep om te stoppen met polariseren en pleit voor meer menselijkheid en verbondenheid.  Er zijn veel voorbeelden van mooie en warme initiatieven die van onderuit groeien zoals de geefkasten en de Feniks in Zwijndrecht waar mensen die het moeilijk hebben terecht kunnen voor kledij en huisraad. Het boek pleit ervoor om mensen terug meer bandbreedte en veerkracht te geven.  We moeten aandacht hebben voor de talloze doeners in onze samenleving en minder voor de roepers. 

Want, zoals Meyrem Almaci het zelf zegt: ‘We moeten samen opstaan.  Het kan anders: menselijker, eerlijker en gezonder.’  Daar zijn we vanuit Groen Zwijndrecht ook van overtuigd. Gedurfd. Durven gaan we voor staan.  Daar gaan we ten volle voor. Niet voor minder. Enkel voor meer durf.