“Burchtse Weel is geen vuilnisbelt”

06 April 2016

Gazet van Antwerpen/Waasland - 01 Apr. 2016 Het natuurgebied Burchtse Weel wordt ontsierd door zwerfvuil. Hoewel het op grondgebied Linkeroever ligt, is het André Van de Vyver, burgemeester van Zwijndrecht, die de bezoekers aanmaant om het natuurgebied zuiver te houden. "Er lopen zeer veel klachten over sluikstorten en zwerfvuil in de Burchtse Weel bij ons binnen", legt André Van de Vyver (Groen) uit. "Het ligt op grondgebied Linkeroever, maar in dit slikken- en schorrengebied komen ook heel wat wandelaars en joggers uit

Zwijndrecht en Burcht. Op een plek waar mensen sluikstorten, wordt er vaak nog meer vuilnis wordt gedeponeerd. Vuil trekt vuil aan."

De Zwijndrechtse milieudienst kaartte het probleem herhaaldelijk aan bij de stad Antwerpen. "Onze brieven kregen zo goed als geen gehoor", zegt Van de Vyver. "Dus besloten wij de bezoekers er zelf op te wijzen dat de Burchtse Weel geen vuilnisbelt is."

Aan de ingang van het natuurgebied op de Koningin Astridlaan plaatste de gemeente een bordje, met een verwijzing naar de sluikstortlijn van de stad en een verklaring door de gemeentesecretaris en burgemeester van Zwijndrecht: "Het natuurgebied Burchtse Weel bevindt zich volledig op grondgebied van de stad Antwerpen. De gemeente Zwijndrecht is niet verantwoordelijk voor de

opruiming van sluikstorten of voor het plaatsen van infrastructuur. Ze blijft evenwel aandringen bij de stad Antwerpen om deze zone te onderhouden", klinkt het.

Antwerpen bevestigt dat de Burchtse Weel een van de locaties op haar grondgebied is, die kampt met zwerfvuil. "Sinds de start van onze metingen in 2010 hebben wij negentien meldingen ontvangen voor zwerfvuil en sluikstorten aan de Burchtse Weel", zegt Roel Veyt, woordvoerder van schepen Philip Heylen (CD&V). "Onze diensten zorgen ervoor dat het vuilnis na elke melding binnen 24 uur is opgeruimd. Sporadisch gebeurt er in het gebied ook een controle door de politie. Maar in die dunbevolkte buurt is er weinig sociale controle."

Het gebied uitroepen tot hotspot voor het opruimen van zwerfvuil is volgens Veyt geen optie. "Wij kunnen niet à la tête du client plekken uitroepen tot hotspots. Onze diensten gaan daarvoor af op de resultaten van de metingen." (ilpr)